Ericsson HC startades hösten 2015 med en idé att det skulle vara kul att åka skridskor på allmänhetens åkning i Kumla. Weidermans Buss Arena som hallen hette då hade gott om tider för allmänheten. En passande dag blev torsdagar klockan 15:20 - 16:10.
Till en början var vi endast 4-5 stycken som trängdes med andra skridskointresserade individer i alla olika åldrar. Då puck och klubba var tillåtet brukade de flesta andra hålla sig på ett tryggt avstånd från oss äldre och lite smått tokiga "gubbar". Det föll sig naturligt att vi intog en zon och spelade match på tvären.
Det här blev något som växte och efter ett par tillfällen spred sig detta till fler på avdelningen som också ville vara med. Vissa av oss hade tidigare erfarenhet av ishockey medan andra aldrig tidigare hade stått på ett par skridskor. Alla som ville var välkomna. Utrustningen varierade minst sagt och efterhand som vi gjorde illa oss antingen pga av dålig balans med en smäll i isen som resultat eller en puck på ett smalben ökade intresset för skydd.
Efter ett par veckor var vi ca 10-12 stycken som spelade i den nu lite trånga zonen. Idén kom då att vi kanske kunde hyra hallen och ha den helt för oss själva. Detta undersöktes omgående och det visade sig att det gick att hyra hallen och en passande tid blev varannan torsdag mellan 8:00 - 9:00. Nu spelade vi hockey varannan torsdag på allmänhetens åkning på eftermiddagarna och de övriga torsdagarna (för de flesta av oss) på morgonen innan jobbet. I samband med detta inköptes även "Söderbergarna" från Malmö. De var och är fortfarande två mycket kompetenta målvakter som består av en slags textil och ett gäng stroppar som fästes i målstolparna. Söderbergarna har under resans gång förbättrats.
Till en början var det sagt att vi skulle hålla pucken efter isen men ju mer entusiastiska vi blev desto högre lyftes pucken över isen. Till följd av det ökade också intresset för mer skydd. För att spara dyrbar istid började vi också med att dela in lagen ett par dagar innan det var dags att spela, och för att få koll på lagkamraterna bestämde vi oss för att använda vita och svarta tröjor. Dock fanns det några som envist ändå stack ut med blåa tröjor. Varför? Det blev oerhört påfrestande med dessa udda färger och i längden ohållbart.
I takt med att ryktet spred sig till andra avdelningar om vår hockeygrej hörde fler och fler av sig och frågade om de också fick vara med. Ska sanningen fram så peppade vi också andra att hänga på då vi behövde bli fler som spelade. Även några externa förmågor tillkom främst i form av släktningar men även vänner. I vår ålder är det, trot eller ej, något jobbigare att spela än vid 15-20 års ålder. När antalet spelare ökade väcktes tanken på att hyra hallen varje torsdag istället och helt överge allmänhetens åkning. Sagt och gjort, vi undersökte möjligheterna och det gick att hyra hallen varje torsdag och nu var vi igång på allvar.
Nästa steg i utvecklingen av Ericsson HC var just att hitta ett passande namn. Förslagen som "Tre Korvar", "Team Ericsson", "Fyra Korvar" etc var några men inget av dem var riktigt bra. Efter en hemläxa till alla som spelade inkom ytterligare några förslag men inte heller då kändes något namn helt okej. Men skam den som ger sig! Tillslut kom vi fram till namnet Ericsson HC och i samband med det togs även vår logga fram som syns här till höger.
Nu fanns det ingen hejd på ideér som haglade åt alla håll. Mitt i detta uppstod då tanken på helt nya tröjor och damasker. Det skulle ju vara passande med loggan på klädseln. Då priset eventuellt skulle sätta käppar i hjulen så undersökte vi möjligheterna att få sponsorer till detta. Tanken var att varje spelare fick betala hälften och resterande kostnad skulle sponsorerna stå för. De sponsorer som vi skrev avtal med blev PA Software Consulting AB och Over the air Consulting AB.
Vi tittade på olika typer av tröjor med olika mönster och efter en remiss kom vi fram till två typer av ställ. Ett svart hemmaställ och ett vitt bortaställ. Exempel på vår ursprungliga klädsel syns till vänster. Funktionsdugligt men inte jättesnyggt! Tillslut då de nya ställen en vecka innan premiären för säsong 2016-2017 damp ner i ankomsthallen var lyckan total. Det fanns inget annat att prata om än just ishockey. Nedan visas de nya ställen.
Något vi började med nästan på en gång var att filma våra sammankomster med diverse olika kameror. Det var vanlig kamera på stativ, mobil upptejpad på pelare med silvertejp och GoPro-kamera monterad på hjälm. Många av dessa filmer finns under fliken "Filmer". Där kan man se utvecklingen mer eller mindre från start.
För att få så jämna lag som möjligt utvecklades en applikation inför säsong 2016-2017 som sparar statistik för varje spelare. Statistiken baseras på antal gjorda mål, antal assist, antal oavgjorda matcher, antal spelade matcher och frånvaro. Inför varje omgång listas alla spelare i fallande ordning med den som har högst medelvärde i toppen. Spelare med udda positioner i listan hamnar i ett lag och de med jämna positioner i det andra laget. Nedan visas ett stapeldiagram på hur statistiken såg ut 2016-10-27.
Inför säsong 2017-2018 har vi anmält oss till seriespel efter förfrågningar från andra lag som deltog säsong 2016-2017. Det är ett par lag från olika delar av regionen som spelar mot varandra. Det är en bortamatch och en hemmamatch mot varje lag. I år är vi totalt fem lag som är med. Förutom Ericsson HC är det Fellingsbro, Old Dirty Chiefs (Hallsberg), Linde Junior Vet (Lindesberg) och Nora Skog (Nora). Vi ser den här säsongen mest som matchträning då vi i princip inte har någon matchvana alls. Ericsson HC har i år (2017) också gått in i som en gren i sportklubben Ericsson SK. Som förening kommer vi att ha större möjligheter till att få istid samt ekonmisk hjälp av sportklubben. Alla spelare betalar medlemsskap till Ericsson SK.